Karpatka
24-09-2017 01:08   Janusz Ludwiczak
W 35. odcinku naszego cyklu "Kącik kulinarny" podajemy przepis na karpatkę, który otrzymaliśmy od naszej Czytelniczki, Beaty Jackowiak.

KARPATKA

Składniki na ciasto:
• 1 szklanka wody;
• 125 g masła lub margaryny;
• 1 szklanka mąki;
• 5 jajek.

Składniki na krem:
• 2 budynie waniliowe;
• 6 łyżek cukru;
• 750 ml mleka;
• 200 g miękkiego masła;
• 1 cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:
Masło lub margarynę rozpuścić w garnku, dodać wodę, zagotować, wsypać mąkę i ucierać łyżką do powstania gęstego ciasta. Lekko ostudzić. Następnie wbijać kolejno jajka i miksować. Ciasto podzielić na dwie części. Kolejno przełożyć do blach wysmarowanych i obsypanych. Piec kolejno w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25-30 minut. Ostudzić.

Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy przykryć folią i wystudzić. Masło utrzeć mikserem na puch i dodawać łyżką wystudzony budyń cały czas miksując. Masę przełożyć na jedną część ciasta i przykryć drugą. Ciasto schłodzić, poruszyć cukrem pudrem.

Smacznego

Beata Jackowiak


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza:

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści.
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
16

gru

do 17-12-2017
Hala widowiskowo-sportowa Arena ul. Wyspiańskiego 33 Park Kasprowicza
Reiss Cup 2017

do 17-12-2017
Hala widowiskowo-sportowa Arena ul. Wyspiańskiego 33 Park Kasprowicza
XLI Ogólnopolska Wystawa-Giełda Minerałów, Skał, Kamieni, Skamieniałości, Muszli oraz Wyrobów Jubilerskich
w godz. 10:00-17:00

Park Kasprowicza
Paśnik - tymczasowy Mobilny Ogród Kolektyw Kąpielisko
w godz. 12:00-14:00

17

gru

Inkubator Kultury Pireus ul. Głogowska 35
Imieniny Łazarza
w godz. 17:00-23:00

18

gru

do 21-12-2017
Hala widowiskowo-sportowa Arena ul. Wyspiańskiego 33 Park Kasprowicza
Puchar 5 Milionów

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: